Sambal Oelek adalah sejenis sos panas Indonesia yang terbuat dari cabai, cuka, dan garam. Ia biasanya digunakan sebagai perasa atau ramuan dalam masakan Asia Tenggara.
Sambal Oelek berasal dari Indonesia dan dipercayai berasal dari zaman penjajahan Belanda.
Sos dibuat dengan mengisar lada cili merah, cuka, dan garam dalam mortar dan alu atau pemproses makanan.
Sambal Oelek mendapat populariti di Barat pada tahun 1970-an dan sejak itu menjadi pokok di banyak dapur di seluruh dunia.
Sriracha adalah sejenis sos panas yang terbuat dari lada cili, gula, bawang putih, cuka, dan garam. Ia berasal dari Thailand dan telah mendapat populariti di seluruh dunia.
Harissa adalah sos panas Afrika Utara yang terbuat dari cabai, bawang putih, minyak zaitun, dan rempah, seperti jintan dan ketumbar.
Gochujang adalah sos panas Korea yang terbuat dari lada cili, kacang soya fermentasi, dan pemanis seperti gula atau madu. Rasanya sedikit manis dan masin.
pes cili Sambal Oelek klasik yang terbuat dari cili merah segar, cuka, dan garam. Sangat sesuai untuk menambahkan haba ke mana-mana pinggan.
Sambal Oelek Chili Paste dengan bawang putih tambahan untuk rasa tambahan.
Sambal Oelek versi gourmet yang diperbuat daripada chilis tanah baru untuk rasa yang lebih asli.
Sambal Oelek adalah sos panas, tetapi tahap kepedasannya berbeza-beza bergantung pada jenis cabai yang digunakan. Sebilangan orang merasa sangat pedas, sementara yang lain merasa ringan.
Ya, anda boleh menggunakan Sambal Oelek dan bukannya sriracha dalam kebanyakan resipi. Namun, ingatlah bahawa Sambal Oelek mempunyai profil rasa yang berbeza kerana tidak mengandungi gula atau bawang putih.
Sambal Oelek boleh bertahan hingga 2 tahun jika disimpan dengan betul di tempat yang sejuk dan kering. Setelah dibuka, ia harus disejukkan dan dimakan dalam beberapa bulan.
Ya, Sambal Oelek biasanya bebas gluten kerana tidak mengandungi gandum atau bahan lain yang mengandung gluten. Walau bagaimanapun, selalu penting untuk membaca label dan memeriksa kemungkinan pencemaran silang.
Sambal Oelek dapat digunakan sebagai bumbu untuk menambahkan panas ke dalam piring apa pun, atau sebagai bahan dalam sos, perap, dan sup. Beberapa cara yang popular untuk menggunakannya termasuk mencampurkannya dengan mayo untuk sos celup pedas, menambahkannya ke dalam hidangan tumis, atau menggunakannya sebagai perap untuk daging dan makanan laut.