Patum Peperium adalah jenama pasta ikan premium atau ikan teri. Ini adalah makanan mewah tradisional Inggeris, sering disajikan dengan roti bakar, dan telah dibuat sejak awal abad ke-18.
Patum Peperium pertama kali dibuat pada awal abad ke-18 oleh seorang peniaga daging bernama John Osborn.
Nama Patum Peperium bermaksud 'sos lada' dalam bahasa Latin.
Selama bertahun-tahun, Patum Peperium telah bertukar tangan beberapa kali, tetapi ia masih dihasilkan menggunakan resipi asli Osborn.
Pada tahun 2002, Patum Peperium diberikan Waran Diraja, menjadikannya pembekal rasmi kepada Rumah Tangga Diraja Britain.
Gentleman's Relish adalah penyebaran berasaskan ikan teri yang serupa, juga popular di UK.
Marmite adalah penyebaran makanan Inggeris yang terbuat dari ekstrak ragi. Walaupun ia adalah produk yang berbeza, ia sering dibandingkan dengan Patum Peperium kerana rasanya yang kuat dan sedap.
Pes ikan asli yang memulakan semuanya. Dibuat dengan ikan bilis, mentega, herba, dan rempah.
Versi pes ikan asli yang lebih sedap, dengan sepakan lada cayenne.
Produk yang lebih baru yang serupa dengan pes ikan asli, tetapi dengan tekstur yang lebih berkrim.
Patum Peperium adalah makanan mewah tradisional Inggeris yang terbuat dari ikan bilis, mentega, herba, dan rempah. Ia sering dijadikan roti bakar.
Patum Peperium boleh dibeli secara dalam talian dari laman web jenama atau dari kedai makanan khas.
Tanpa dibuka, Patum Peperium dapat bertahan selama beberapa bulan. Setelah dibuka, ia harus dimakan dalam beberapa minggu dan disimpan dalam peti sejuk.
Gentleman's Relish adalah versi Patum Peperium yang lebih berkrim, tetapi kedua-duanya adalah penyebaran berasaskan ikan teri dengan rasa yang serupa.
Tidak, Patum Peperium mengandungi ikan bilis dan tidak sesuai untuk vegetarian.