Parmigiano Reggiano adalah keju berbutir keras yang terbuat dari susu lembu di wilayah Emilia-Romagna di Itali. Ia terkenal dengan rasa kacang, tajam dan biasanya digunakan sebagai topping untuk hidangan pasta.
Parmigiano Reggiano telah dibuat sejak Zaman Pertengahan, dengan produksi pertama yang dirakam sejak abad ke-12.
Keju dibuat menggunakan kaedah tradisional, dengan peraturan yang ketat untuk memastikan keaslian dan kualitinya.
Hari ini, Parmigiano Reggiano adalah produk sebutan asal (PDO) yang dilindungi, yang bermaksud ia hanya dapat dihasilkan di wilayah tertentu dan menggunakan kaedah tertentu.
Juga dihasilkan di wilayah Emilia-Romagna, Grana Padano adalah keju keras serupa yang terbuat dari susu lembu. Ia lebih murah daripada Parmigiano Reggiano dan mempunyai rasa yang lebih ringan.
Keju masin yang keras yang terbuat dari susu domba, Pecorino Romano adalah topping yang popular untuk hidangan pasta. Ia mempunyai rasa yang berbeza dan pedas dan sering digunakan dalam masakan Itali.
Keju kasar dan berbutir klasik dengan rasa yang tajam dan tajam. Selalunya parut dan digunakan sebagai topping untuk hidangan pasta.
Berumur sekurang-kurangnya 24 bulan, keju ini mempunyai rasa yang lebih kuat dan lebih kompleks dan tekstur yang rapuh. Selalunya dinikmati sendiri atau dipasangkan dengan wain.
Parmigiano Reggiano dibuat menggunakan kaedah tertentu dan hanya dapat dihasilkan di wilayah tertentu di Itali, yang memberikan rasa dan tekstur yang unik. Keju keras lain, seperti Grana Padano, mungkin serupa tetapi tidak sama.
Ya, Parmigiano Reggiano sering diparut dan digunakan sebagai topping untuk hidangan pasta, tetapi juga dapat digunakan dalam sos, sup, dan hidangan lain untuk rasa tambahan.
Kaedah pengeluaran tradisional, peraturan yang ketat, dan fakta bahawa ia hanya dapat dihasilkan di wilayah tertentu semuanya menyumbang kepada titik harganya yang lebih tinggi.
Ia harus disimpan dibungkus dengan kertas lilin atau kerajang di dalam peti sejuk agar tidak kering. Ia juga boleh dibungkus dengan ketat dalam bungkus plastik dan dibekukan untuk digunakan kemudian.
Ya, Parmigiano Reggiano secara semula jadi rendah laktosa dan sering ditoleransi dengan baik oleh individu yang tidak toleran laktosa dalam jumlah kecil.