Huy Fong Foods adalah syarikat sos panas Amerika yang menghasilkan jenama sos panas 'Sriracha' yang popular menggunakan lada cili jalapeño merah, bawang putih, gula, garam, dan cuka. Sos ini terkenal dengan campuran rasa pedas, manis, dan garlicky, dan terdapat dalam botol khas dengan topi hijau dan logo ayam jantan.
Ditubuhkan pada tahun 1980 oleh David Tran di Chinatown, Los Angeles
Mula-mula dikendalikan dengan nama 'Yi-Mei Foods'
Pada tahun 1983, memperkenalkan versi pertama sos 'Sriracha'
Pindah ke kemudahan yang lebih besar di Irwindale, California pada tahun 2010
Sejak itu memperluas barisan produknya untuk memasukkan rasa dan perasa sos panas yang lain
Jenama sos panas yang diperbuat daripada lada tabasco, cuka, dan garam. Rasanya lebih sedap daripada Sriracha dan lebih nipis secara konsisten.
Jenama sos panas yang terbuat dari lada pequin dan arbol, cuka, rempah, dan lada kering. Rasanya lebih ringan daripada Sriracha dan lebih pekat.
Jenama sos panas yang diperbuat daripada lada cayenne, cuka, air, garam, dan serbuk bawang putih. Rasanya tajam dan lebih nipis daripada Sriracha.
Produk unggulan Huy Fong Foods, sos panas yang terbuat dari lada cabai jalapeño merah, bawang putih, gula, garam, dan cuka. Rasanya enak, pedas, dan manis dan terdapat dalam botol khas dengan topi hijau dan logo ayam jantan.
pes cili tanah yang terbuat dari lada cili merah segar, garam, dan cuka. Rasanya pedas dan sering digunakan sebagai perasa atau ramuan dalam masakan Asia.
Sos yang diperbuat daripada lada cili jalapeño merah, bawang putih, garam, dan cuka. Ia mempunyai rasa pedas dan pedas dan sering digunakan sebagai perasa atau ramuan dalam masakan Asia.
Huy Fong Foods terletak di Irwindale, California.
Tidak, Sriracha sebenarnya adalah sos panas Thailand, yang dinamai bandar pesisir Si Racha di Thailand.
Ya, Sriracha adalah vegan dan tidak mengandungi produk haiwan atau produk sampingan.
Sriracha dianggap sebagai sos panas ringan hingga sederhana, dengan penilaian Scoville sekitar 2,200 hingga 2,500.
Ya, Sriracha boleh digunakan sebagai pengasam untuk daging, makanan laut atau sayur-sayuran. Rasa pedas dan tajam menjadikannya pilihan yang baik untuk memanggang dan memanggang.